پژوهشگروبلاگ شخصی قاسم صفایی نژاد

* این یادداشت برای پایگاه خبری تحلیلی ندای انقلاب نوشته شده است.
 

یکی از خبرهای مهم این روزها انتخاب دکتر فرهاد دانشجو به جای دکتر جاسبی به عنوان مدیر دانشگاه آزاد اسلامی است که پس از انتخاب توسط هیئت امنای دانشگاه آزاد، توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تأیید شد و هم اکنون منتظر امضای حکم از سوی رئیس هیئت امنای دانشگاه آزاد است. به همین دلیل برآن شدیم تا مروی مختصر بر روند دانشگاه آزاد در این سال‌ها داشته باشیم، چرایی و چگونگی این تغییر مدیر را شرح دهیم و به آینده این دانشگاه بپردازیم.
* دانشگاه آزاد چگونه تأسیس شد؟
حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی در 31/2/1361 در خطبه‌های نماز جمعه تهران از طرحی به نام دانشگاه آزاد اسلامی سخن گفت که لازم است توسط متفکران تقویت شود ولی شکل کلی آن شبیه به اداره حوزه‌های علمیه است منتهی در تمامی علوم. ایشان تاکید کردند که اگر خرج دانشجو بالاست به خاطر فضای دانشگاه و اساتید و کارمندان است ولی وقتی طلبه درس می‌خواند تقریبا هیچ خرجی ندارد و آن خرج‌هایی را هم که دارد بعد از تحصیل از طریق تبلیغ به مدرسه برمی‌گرداند. این ایده که هاشمی رفسنجانی می‌گوید توسط بنده و دوستان من، جناب رئیس جمهور و نخست وزیر و بعضی از دوستان در ستاد انقلاب فرهنگی مطرح شده در واقع برای ایجاد یک حرکت جدی برای علم بیان شده بود. [1]
در مورد اتفاقات پس از آن دکتر جاسبی می‌گوید: «جناب آقای هاشمی رفسنجانی، اساسنامه این دانشگاه و طرح آن را خدمت حضرت امام رضوان ا... تعالی عرض کردند و حضرت امام در حقیقت با تأیید و کمک 10 میلیون ریالی خود، پایه اولیه و اصلی این دانشگاه را پی‌ریزی کردند.» [2]
در آذر ماه همان سال اساسنامه دانشگاه نوشته شد که بر اساس آن دانشگاه مؤسسه عام‌المنفعه‌ای معرفی گردید که همه هزینه‌های آن صرف امور مربوط به دانشگاه می‌شود. 3 ماه بعد 4/12/1361 موجودیت دانشگاه آزاد اسلامی رسما اعلام می‌شود.
* رئیس دانشگاه آزاد در سال 61 چگونه انتخاب شد؟
هیئت موسس دانشگاه در 11/9/1361 در اولین اساسنامه دانشگاه آزاد اسلامی، ساختار سازمانی دانشگاه را بر سه رکن «شورای عالی»، «رئیس دانشگاه» و «شورای مرکزی» بنا نهادند که مواد 17 تا 21 آن راجع به اختیارات و وظایف آنها صحبت می‌کند ولی در این اساسنامه صحبتی از مدت ریاست دانشگاه آزاد به میان نیامده است. همانطور که مشخص است رئیس دانشگاه توسط هیئت امنا انتخاب و به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی شده است.
چند سال بعد در این اساسنامه اصلاحاتی صورت گرفت که این اصلاحات در 12/8/1366 به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. در اساسنامه اصلاحی گر چه ساختار منسجم‌تری از دانشگاه ترسیم گردید و جایگاه قانونی آن از ثبات بیشتر برخوردار شد ولی اصول کلی اساسنامه اول تغییری نیافت که از آن جمله این بود که مدتی برای ریاست این دانشگاه لحاظ نگردید. [3]
* معترضین و حامیان مدیریت جاسبی چه کسانی بودند؟
o    حامیان: جاسبی در سمت مدیریت دانشگاه آزاد حامیان مختلفی داشت؛ از حمایت هاشمی رفسنجانی به عنوان رئیس هیئت امنای دانشگاه آزاد از روند مدیریتی دانشگاه آزاد گرفته که گاه به تندی علیه منتقدین و مخالفین سخن می‌گفت تا مدیران واحدهای مختلف دانشگاه آزاد. در این بین عده‌ای از نمایندگان مجلس شورای اسلامی بویژه علی عباسپور تهرانی، رئیس کمیسیون آموزش مجلس هشتم نیز از حامیان جاسبی هستند.
o    معترضین به مدیریت ثابت: عده‌ای از معترضین به دانشگاه آزاد خواهان تغییر مدیریت ثابت و اصلاح اساسنامه آن به منظور پویاتر شدن دانشگاه بودند و بعضا مدیریت طولانی‌مدت را دارای پتانسیل فساد اداری می‌دانستند ولی به شخص جاسبی اعتراضی نداشتند.
o    معترضین با تلقی فساد اداری و اقتصادی و سیاسی: عده‌ی دیگری از معترضین نه تنها با معترضین ذکر شده هم‌رای بودند بلکه این فساد اداری و بعضا اقتصادی و سیاسی را بالفعل می‌دیدند و یکی از عوامل آن را هم دکتر جاسبی می‌دانستند. این عده به طور مشخص از «استخدام غیرقانونی اساتید»، «مدرک دادن به مدیران برای تاثیرگذاری دلخواه بر سازمان‌ها و شرکت‌ها و حتی مجلس»، «فضای تنگ سیاسی دانشگاه آزاد»، «زمین‌خواری» و از همه مهمتر «بازی دانشگاه آزاد در پازل فتنه 88» را مهمترین موارد تخلف جاسبی می‌دانند. [4]
* از چه زمانی تغییر رئیس دانشگاه آزاد جدی شد؟
با روی کار آمدن مجلس هفتم و پس از آن دولت نهم، روند اعتراضات به دانشگاه آزاد بالا گرفت و مطالبات دانشجویی جدی‌تر از گذشته و با امید بیشتری پیگیری شد. دکتر احمدی‌نژاد در ابتدای ریاست جمهوری و به طور مشخص در مهر 84 به طور تلویحی از شهریه بالای دانشگاه آزاد انتقاد کرد و ابراز امیدواری کرد که دانشگاه آزاد همکاری مثبتی در این زمینه با دولت داشته باشد. انتقادی که پس از مدت اندکی به هشدار رئیس جمهور مبنی بر جریمه شدن دانشگاه آزاد در صورت مناسب نبودن شهریه‌ها منجر شد.
از طرفی دیگر کمیسیون اصل 90 مجلس هفتم نیز تحت عنوان «گزارش تحقیق و تفحص از مراکز آموزش عالی» وارد عمل شد. تحقیق و تفحصی که در خرداد 86 منجر به ارائه اولین گزارش در این رابطه شد.
پس از آن روند تغییرات دانشگاه آزاد اسلامی جدی‌تر دنبال شد. شورای عالی انقلاب فرهنگی در آبان 87 موضوع تغییرات اساسنامه این دانشگاه را اعلام کرد که در این اصلاحیه مسایل مربوط به مدیریت از جمله شیوه انتخاب مدیران و انتخاب هیئت امنای دانشگاه مدنظر بود. بالاخره پس از تلاش‌های فراوان اساسنامه اصلاحی در آبان 89 به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و قرار شد در اولین جلسه هیئت امنای دانشگاه آزاد برای تعیین ریاست آن تصمیم گرفته شود. اصلاحیه‌ای که یک باعث تغییر ترکیب هیئت امنا شد و البته نکته شاخص آن انتخاب مدیر دانشگاه آزاد برای مدت 4 سال بود.
در واقع مهمترین عوامل تغییر و اصلاح دانشگاه آزاد اسلامی و مدیریت آن را می‌توان مطالبات دانشجویی، دولت و مشخصا شورای عالی انقلاب فرهنگی و گزارش تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی دانست.
جلسه هیئت امنای دانشگاه آزاد هم 13 ماه پس از اصلاح اساسنامه توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی در 30/9/90 تشکیل شد که در آن مقرر شد تعیین رئیس پس از تحویل رزومه کاندیداها تا 10 دی ماه، در تاریخ 21 دی ماه مشخص شود. بالاخره در جلسه 21 دی ماه دکتر فرهاد دانشجو به عنوان رئیس دانشگاه آزاد انتخاب شد و مدیریت 29 ساله جاسبی به نظر تمام شده آمد. این انتخاب هیئت امنا باید به تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌رسید تا دارای جایگاه قانونی باشد که این امر هم در 27 دی ماه محقق شد. حال شروع به کار مدیر جدید دانشگاه آزاد در انتظار امضای حکم از سوی رئیس هیئت امنا یعنی هاشمی رفسنجانی است.
* مقاومت در برابر تغییرات
روند ذکر شده به همین سادگی به دست نیامد. مقاومت‌ها در برابر این تغییرات بسیار زیاد بود. از مقاومت گروهی از مدیران واحدهای مختلف دانشگاه آزاد، تا برخی نمایندگان مجلس و حمایت همه جانبه رئیس هیئت امنا از روند فعلی مدیریت دانشگاه آزاد. در این بین اتفاقات تلخی مانند رای مجلس به وقف دانشگاه آزاد رخ داد که با هشیاری دانشجویان جبران شد. این مقاومت‌ها در روزهای اخیر شکل دیگری به خود گرفته است. امضای طومار در حمایت از جاسبی توسط برخی از مدیران واحدهای مختلف دانشگاه آزاد در پی دستورالعملی از طرف سازمان مرکزی دانشگاه آزاد، [5] تشکیل ستاد عملیات روانی در ارگان مطبوعاتی دانشگاه آزاد، [6] و اذعان برخی از نزدیکان هاشمی رفسنجانی به این باور ایشان که رای‌گیری توسط جناح دولتی هیئت امنا را غیرقانونی می‌دانند [7] از جمله این مقاومت‌ها است.
البته بر خلاف تمامی این مقاومت‌ها، عملکرد شجاعانه شورای انقلاب فرهنگی در اصلاح اساسنامه و همچنین اخیرا تایید دکتر دانشجو توسط این شورا قابل تقدیر است.
* آیا تنها تغییر رئیس کافی است؟
نکته دیگری که  نباید از آن غافل ماند این است که تنها تغییر رئیس دانشگاه آزاد برای اصلاح آن کافی نیست. اساسنامه اصلاحی جدید که به تصویب شورای انقلاب فرهنگی رسیده قطعا راهگشای روند جدید دانشگاه آزاد خواهد بود و باید منتظر ماند و دید که آیا مدیر جدید دانشگاه آزاد قدرت تغییر و اصلاح مدنظر مخالفین جاسبی را دارد؟

 

 


پاورقی:
[1]- به نقل از جلد 4 کتاب در مکتب جمعه چاپ سازمان انتشارات وزارت ارشاد
[2]- سایت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
[3]- کتاب شورای مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی (جلد اول)؛ سال انتشار 1386
[4]- خبرگزاری فارس http://farsnews.com/newstext.php?nn=13901030000077
[5] و [6]- به نقل از خبرنامه دانشجویان ایران
[7]- به نقل از روزنامه جمهوری اسلامی

 

 

ثبت نظر

کاربران بیان میتوانند بدون نیاز به تأیید، نظرات خود را ارسال کنند.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.

نظرات (۹)

شهرآشوب ۵ بهمن ۹۰، ۰۹:۴۱
زین همرهان سست عناصر دلم گرفت
از دیو و دد ملولم و انسانم آرزوست!!
سیاوش آقاجانی ۶ بهمن ۹۰، ۱۱:۵۹
سلام و خداقوت. سوءظن کدام است قربان. چه کسی گفته که مملکت داری به این سادگی ها است؟! ولی مصوبه ی تغییر سود یا تدابیر اینچنینی همیشه در اختیار دولت است و البته کارشناسان هم در دسترس دولتند که نظر و پیشنهاد بدهند اما اگر کسی اصل وجود مشکل را قبول نکند هرگز به فکر راه حل هم نخواهد بود. مطمئن باشید که حقیر به نظام حسن ظن کامل دارم ولی دلیل نمی شود منتظر باشم و به هیچ چیزی کار نداشته باشیم.
فدائی رهبر ۶ بهمن ۹۰، ۱۷:۵۹
http://shahidekhoy.blogfa.com/post/28
حامد (وبلاگ خط انقلاب) ۷ بهمن ۹۰، ۰۹:۱۹
پس قرار بود دانشگاه آزاد مثل حوزه باشد. حالا آقای هاشمی بهتر است یک سری به واحد های این دانشگاه بزند ببیند چقدر شبیه حوزه است! آیا در حوزه هم دوست دختر پسر وجود دارد؟ آیا در حوزه هم با پول مدرک می دهند؟ آیا در حوزه ها به سیاسین مدرک فوری می دهند؟ آیا در حوزه نیز از طلبه ها میلیون میلیون پول می گیرند؟ آیا در حوزه هم فرزند خودشان را رئیس می کنند؟ آیا در حوزه هم درآمد ها را صرف انتخابات می کنند؟ آیا در حوزه هم... حیف برخی از مسائل زشت است و نمی توان در این وبلاگ منتشر ساخت و نمی توان آنها را گفت. اما کیست که نداند که همین دانشگاه آزاد مرکزی برای اشاعه فحشاء در شهرهای کوچک مذهبی شده است. آیا حوزه نیز چنین است آقای هاشمی؟ آیا شمابه امام اینها را نیز با نامه سرگشاده ای چیزی گفته بودید؟ یا فقط گفتید قرار است حوزه درست کنیم؟
عمادالدین قرشی ۷ بهمن ۹۰، ۲۱:۱۵
:)
پرستو مهاجر ۹ بهمن ۹۰، ۱۱:۰۸
سلام خسته نباشید
فکر میکنم که شما یکی از مدیران سایت افسران هستید.
خواستم چند تا سوال بپرسم.
من مدت زیادی هست که افسران عضو هستم و با همه ی شرایطش اشنا هستم اما چند وقته چند تا مشکل برای کاربریم ایجاد شده.
یکی این که وقتی وارد صفحه کاربری میشم و به صفحه خودم میرم تعداد تازه هایی که بالا سمت راست نمایش داده میشه صفر نمیشه نمیدونم چرا!!!

دوم این که چند تا از لینک هایی که ارسال کردم با این که دسته بندی مذهبی داشتن و نیاز به 10 رای برای برگزیده شدن اما با وجود اوردن 10 رای برگزیده نشدن.

سوم این که خواستم بپرسم چرا قسمت دنبال کنندگان رو برداشتید؟؟؟

چهارم این که چرا در سایت هیچ امکانی برای ارتباط با مدیران ندارید؟؟؟

ممنون میشم اگر جواب بدید.در وبلاگم منتظر پاسختون هستم.
یاعلی خدانگهدار
صفایی نژاد ۱۰ بهمن ۹۰، ۰۹:۵۸
سلام. ممنون
بهتره این سوالات رو در افسران بپرسید تا همونجا به شما پاسخ داده بشه که اگر برای مابقی کاربران هم سوال بود، پاسخ خود را پیدا کنند.
به هر حال؛
مشکل اول که فرمودید وجود داشت و الان حل شده است.
مشکل دوم احتمالا بخاطر این است که تعداد رای مثبت شما بعد از 48 ساعت به عدد مورد نظر رسیده است. بعد از 48 ساعت هر چقدر هم یک لینک مثبت بگیرد برگزیده نمی‌شود.
در پاسخ به سوال سوم هم مشکلی وجود داشت که انشالله در بروز رسانی بعدی سایت حل خواهد شد و دنبال کنندگان اضافه می‌گردد.
برای ارتباط با مدیران هم در ستون سمت چپ صفحه اصلی بخش «پیشنهاد به مدیر» وجود دارد که شامل قسمت‌های مختلفی است. می‌توانید از آن استفاده کنید.
ممنون. علی یارتون
پرستو مهاجر ۱۰ بهمن ۹۰، ۱۱:۰۴
ممنون و تشکر از توضیحاتتون...

شهادت نصیبتون یاعلی
بسیجی ۱۸ بهمن ۹۰، ۱۱:۲۵
سلام
چرا دانشگاه ازاد انقدر قصه داره واقعا؟ چرا باید انقدر راجع بهش حرف بزنیم؟!! مگه دانشگاه های دیگه کم مشکل دارن؟ مگه اونها شرایط الانشو نو از اول میخواستن؟! مخالف نقد عملکرد دانشگاه ازاد نیستم اما معتقدم که یه کم حساسیت فعلی روی مسائل این دانشگاه سیاسی شده تا نگرانی اموزشی!
یاعلی مدد- التماس دعا