پژوهشگروبلاگ شخصی قاسم صفایی نژاد

رادیو کتاب در ادامه برنامه‌های خود با موضوع کتاب الکترونیک، این هفته و با حضور قاسم صفایی‌نژاد، مدیر نشر جام جم به بررسی نشر الکترونیک و مشارکت مردمی در آن پرداخت.
صفایی‌نژاد در مورد وضعیت فعلی نشر الکترونیک در ایران، گفت: فعالیت نشر الکترونیک در ایران از ۱۴ دی ماه سال ۱۳۷۱ آغاز شد که رهبر معظم انقلاب فرمودند: «از خواب بیدار شوید که می‌توان به جای اینکه چهل هزار کتاب را بار شتر کنید، چهارصد هزار کتاب را روی یک صفحه کوچک به همراه داشته باشید. باید از دستاوردهای جدید دنیا بهره برد». صفایی‌نژاد افزود: بعد از این جمله بود که کتب اسلامی به صورت الکترونیک منتشر شد. البته اگر به صورت کسب و کار به این موضوع نگاه کنیم، حدود ۶ سال است که این موضوع جدی شده است که در این چند سال هم رشد چند برابری داشته است هر چند که هنوز سهم نشر الکترونیک از کل بازار کتاب نزدیک به ۱ درصد است. 
مدیر نشر جام جم در مورد وضعیت نشر الکترونیک در دنیا گفت: سهم بازار کتاب الکترونیک در دنیا در سال ۲۰۱۴، ۱۲.۶ درصد بوده است که پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال ۲۰۱۹ به ۲۷.۸ درصد برسد و در واقع رشد سالیانه ۱۷.۴ درصدی را کسب کند. 
این در حالی است که در همان سال ۲۰۱۴ سهم نشر الکترونیک در کشور آمریکا از کل صنعت کتاب در این کشور ۲۷ درصد بوده، و البته در کل ۴۵ درصد درآمد بخش نشر کتاب به واسطه دیجیتال مهیا شده بود؛ به طور مثال خرید کتاب فیزیکی از درگاه‌های دیجیتال.
صفایی‌نژاد افزود: در حال حاضر ۳۰ درصد از سهم بازار کتاب الکترونیک جهان در اختیار آمریکا، ۱۷ درصد چین، ۸ درصد آلمان، ۵ درصد ژاپن، ۴ درصد انگلستان، ۳ درصد فرانسه است و سایر کشورها مجموعا ۳۳ درصد از سهم این بازار را در اختیار دارند. این در حالی است که سهم چین در چند سال اخیر رشد چشمگیر داشته است و در گزارش‌های ۱۰ سال پیش اسمی از چین به میان نمی‌آمد.
سردبیر سابق ماهنامه علمی تخصصی مدیریت رسانه بیان کرد: اگر بخواهیم وضعیت نشر الکترونیک رو در ایران دقیق‌تر ببینیم باید بگوییم ما در حوزه پلتفرم وضعیت خوبی داریم، در حوزه دیوایس هم با وجود بیش از ۱۰۰ میلیون ابزار هوشمند در کشور از وضعیت خوبی برخورداریم اما مشکل اصلی در کشور کمبود محتوای دیجیتال است.
صفایی‌نژاد بیان کرد برای اینکه گرایش به مطالعه کتاب الکترونیک در کشور را زیاد کنیم، نیازمند هستیم که راجع به تک تک زنجیره ارزش صنعت نشر تجدید نظر کنیم. نیاز داریم به اصلاح و شفاف سازی سیاستگذاری، قانونگذاری، اصلاح و شفاف سازی نظام حمایت و یارانه دولتی، دور شدن از ممیزی سلیقه‌ای، تعیین تکلیف شدن قوانین مرتبط با مالکیت معنوی در سطح ملی و جهانی و در نهایت ترویج مطالعه الکترونیک.
مدیر نشر جام جم در مورد روش‌های توسعه نشر الکترونیک از طریق مشارکت مردم هم پیشنهاد داد که در چند بخش می‌توان این کار را انجام داد. وی افزود: باید تصمیم جدی در حوزه خودناشری الکترونیک در کشور بگیریم. باید راهی بیابیم که ضمن حفظ ممیزی کتاب، سیاست کلان جمهوری اسلامی مبنی بر حمایت از فعالیت‌های خودجوش فرهنگی تحقق یابد. سوال این است که آیا بدون مشارکت مردم در تولید محتوا می‌توان سیاست کلان جمهوری اسلامی در برنامه ششم توسعه مبنی بر ۵ برابر شدن محتوای فارسی را محقق کرد؟ 
این اتفاق در دنیا تجربه شده است. آمازون که به تنهایی ۴۴ درصد از فروش کتاب الکترونیک دنیا را به خود اختصاص داده است، مدعی است که ۶۰ درصد از درآمد خود را از طریق خودناشری کسب می‌کند. 
می‌توانیم برای اتصال تولید و توزیع به هم در مشارکت مردمی این حوزه، ویکی‌بوک را راه اندازی نماییم. در توزیع نیاز است تا پلتفرم‌های کتاب الکترونیک ما سیستم قرض کتاب کاربران به یکدیگر را راه اندازی نمایند. نیازمند این هستیم که نسل جوان ما اراده کند برای کتابخوانی تا نسل بعدی که تربیت می‌شوند در سبک زندگی پدر و مادر خود کتابخوانی را لمس کند.
ما نیازمند این هستیم که نهضت معرفی کتاب مردمی راه اندازی کنیم تا کتب خوب به مردم معرفی شوند و ترویج کتابخوانی صورت گیرد. این امر در نشر الکترونیک با انتشار بریده کتاب‌ها و معرفی ویدئویی یا صوتی کتاب‌ها راحت‌تر هم انجام می‌شود.
رادیو کتاب هر هفته سه شنبه‌ها با حضور امین نادری به عنوان کارشناس مجری، از ساعت ۱۷ تا ۱۸:۳۰ به صورت زنده از شبکه رادیویی فرهنگ به موضوع کتاب الکترونیک می‌پردازد.

ثبت نظر

کاربران بیان میتوانند بدون نیاز به تأیید، نظرات خود را ارسال کنند.
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.

نظرات (۵)

النگو نقره ۲۸ آبان ۹۷، ۱۲:۰۰
عالیه وبلاگتون
قاسم صفایی نژاد: ۲۸ آبان ۹۷، ۱۲:۵۱
ممنون
صبا ... ۲۸ آبان ۹۷، ۱۳:۵۷
برای من خوندن کتاب های الکترونیک دشواره و کتاب های کاغذی رو ترجیح میدم اما در کل موافقم که حرکت خوب و موثری هست و دیدم ازش استقبال هم شده هم هزینه کمتری پرداخت می کنیم هم این طرح در خدمت محیط زیست هست.
خیلی دوست دارم کار کتاب صوتی انجام بدم، ولی متاسفانه نمی دونم به کجا بایستی مراجعه کنم
قاسم صفایی نژاد: ۲۸ آبان ۹۷، ۱۴:۰۹
آینده نشر به سمت رشد نشر الکترونیک هست.
کتاب صوتی انجام بدید یعنی تولید کنید؟
صبا ... ۲۸ آبان ۹۷، ۱۴:۳۴
خیر مقصودم گویندگی بود.
قاسم صفایی نژاد: ۲۸ آبان ۹۷، ۱۴:۳۸
بله
פـریـر بانو ۲۸ آبان ۹۷، ۱۷:۰۲
ما هنوز به جملهٔ «هیچی خود کتاب و ورق‌زدنش نمی‌شه» معتقدیم به همین خاطر طول می‌کشه تا به کتاب الکترونیک عادت کنیم.
من اولش خیلی گارد داشتم نسبت به این قضیه ولی خب رفته‌رفته نظرم نسبت بهش مثبت شد. به هرحال باید مطابق زمانه پیش رفت و از امکانات موجود به بهترین شکل استفاده کرد. هرچند با فکر به اینکه روزی کتاب‌فروشی‌ها از رونق بیفتن، دلم می‌گیره ولی خب... :)
قاسم صفایی نژاد: ۲۸ آبان ۹۷، ۱۷:۰۳
من ۵ سال میشه که کتابخوان الکترونیک دارم. انقدر خوب هست که الان خوندن کتاب کاغذی برام سخته.
اینو بخونید:
http://safaeinejad.ir/1393/11/27

آسوکا ۳ آذر ۹۷، ۰۷:۴۸
واقعا خوندن کتاب الکترونیک سخته. من چند تا کتاب قدیمی که تجدید چاپ نمیشدن رو الکترونیک خوندم و واقعا پدرم درومد...
قاسم صفایی نژاد: ۳ آذر ۹۷، ۱۰:۴۰
اینو بخونید:
http://safaeinejad.ir/1393/11/27