نقش ناشر در کتب علمی
دکتر کوروش جعفریان، عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفتگو با ایبنا گفته است:
یکی از دلایلی که باعث کتابسازی زیاد در عرصه علوم تغذیه و رژیمها شده است، اخلال در سیستم نظارت بر مجوز کتابهاست. به اعتقاد من درجهبندی و رتبهبندی کتاب در حوزه علوم تغذیه باید جدیتر در نظر گرفته شود. در اصل یکی از راههای حل معضل کتابسازی ایجاد این نظارتها میتواند باشد. این فرایند باید یکی از وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد. در واقع سادهترین راهکار برای جلوگیری از نشر اطلاعات غلط، ایجاد یک روال نظارتی است و این باید درمورد سایتها هم صورت پذیرد؛ چراکه تعداد سایتهایی که فاقد پشتوانه علمی هستند کم نیستند و مطالب را بدون آگاهی علمی منتشر میکنند و باعث رواج اطلاعات غلط میشوند.
متأسفانه به دلیل زمینههای فرهنگی - سیاسی قرنهای گذشته، گویا عادت کردهایم همه کارها توسط دولتها انجام شود. حتما نیاز به نظارت بر انتشار مطالب علمی وجود دارد، اما آیا نظارت وزارت ارشاد بر مجوز کتب چاره کار است یا باید در جستجوی نقش ناشر یا حتی اتحادیه یا انجمن علوم تغذیه باشیم؟
به نظر میرسد اگر وزارت ارشاد وظیفهای داشته باشد، در چارچوب اعطای پروانه نشر به شخص باصلاحیت برای اداره چنین انتشاراتی است و نه نظارت بر کتب؛ آن هم نظارتی که از نظر علمی بررسی کند که آیا تمام محتویات یک کتاب علمی صحیح است یا خیر. این کار علاوه بر هزینههای زیادی که به دولت تحمیل خواهد کرد، روند انتشار کتب علمی را به شدت کند خواهد کرد.
ثبت نظر
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.
اما کدوم ناشر غیرعلمی میاد این کار رو بکنه و مسیر رسوندن به پول را برای خودش طولانی کنه؟
پس دوباره میرسیم به همون دولت که مجوز علمی را شرط چاپشون بکنه