شرح حدیث جنود عقل و جهل
حدیث جنود عقل و جهل، حدیث اخلاقی گرانسنگی از امام صادق علیه السلام است که در آن فرمودند: «عقل و لشکر او و جهل و لشکر او را بشناسید تا هدایت شوید.» و سپس به تشریح 75 لشکر عقل و 75 لشکر جهل میپردازند که بسیاری از صفات حسنه و رذایل اخلاقی را شامل میشود.
امام خمینی (ره) در این کتاب، پس از بیان حدیث و ترجمه آن، به بیان شرح این حدیث پرداختهاند و به صورت مختصر و مفید برخی از این صفات را تشریح نمودهاند. نکته جالب در این کتاب شیوه نگارش این کتاب است که خواننده حس میکند که این کتاب دوا است نه نسخه و صرفا با خواندن این کتاب بسیاری از امراض اخلاقی به مرور معالجه میشود. امام خمینی (ره) خود در این باره در کتاب نوشتهاند:
«کتاب اخلاق، موعظه کتبیه باید باشد و خود معالجه کند دردها و عیبها را، نه آن که راه علاج نشان دهد. ریشههاى اخلاق را فهماندن و راه علاج نشان دادن، یک نفر را به مقصد نزدیک نکند و یک قلب ظلمانى را نور ندهد و یک خلق فاسد را اصلاح ننماید. کتاب اخلاق آن است که به مطالعه آن، نفس قاسى نرم، و غیر مهذب مهذب، و ظلمانى نورانى شود، و آن، به آن است که عالم در ضمن راهنمایى، راهبر و در ضمن ارائه علاج، معالج باشد و کتاب، خود، دواى درد باشد نه نسخه دوانما. طبیب روحانى باید کلامش حکم دوا داشته باشد نه حکم نسخه. و این کتب مذکوره نسخه هستند نه دوا، بلکه اگر جرات بود مىگفتم: نسخه بودن بعضى از آنها نیز مشکوک است، ولى از این وادى صرف نظر کردن اولى است.»
متن کامل کتاب را از اینجا بخوانید.
قبلا در این وبلاگ، 33 بند خواندنی از این کتاب را در بخش «نقل قول» گنجانده بودم که توصیه میکنم با خواندن آنها به خواندن کامل کتاب علاقهمند شوید. عناوین این 33 بند در زیر آمده است که میتوانید برای خواندن آنها روی آن کلیک کنید:
علم الهی، آلت حقخواهی است
کتاب اخلاق، دوای درد باشد نه نسخه دوانما!
هر ضیایی از جلوه انوار الهی قابل کدورت است جز عقل
یک لغزش و مدتها بازماندن از حقایق توحید
جهنم نیست جز باطن عملهای ناهنجار تو
فتح قلوب از فتح ممالک بالاتر است
چگونه امر به معروف اثر میکند؟
ثبت نظر
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.